Dziś mało kto ma czas na spokojne, powolne życie. Cały czas gdzieś gonimy, spieszymy się i nie mamy czasu dla siebie. Często brakuje nam go też na przygotowanie posiłku nie mówiąc już o zjedzeniu w spokoju. Przegryzamy coś na szybko, w biegu, nie zastanawiając się za wiele nad tym co trafia do naszego żołądka. Nie dbamy o systematyczność posiłków i zajadamy co się da i kiedy się da.
Nawet jeżeli uda nam się zjeść porządny, zdrowy obiad, śniadanie i kolację, większość z nas szuka też czegoś do pochrupania między posiłkami. U niektórych osób podjadanie przeradza się w nałóg, który niezwykle trudno jest zwalczyć.
Co nieco o podjadaniu wiedzą na pewno kobiety będące w trakcie PMS, miesiączki, czy ciąży ? wtedy chęć podjadania często jest silniejsza niż zwykle i trudniej sobie z nią poradzić. Po przekąski, zwykle niezdrowe sięgają również osoby w stresie, czy palacze próbujący wyleczyć się z nałogu. Często spotykam się ze stwierdzeniem, że życie jest zbyt krótkie aby odmawiać sobie tych małych przyjemności. Otóż ta mała przyjemność może wiązać się z poważnymi konsekwencjami.
DLACZEGO PODJADANIE JEST ZŁE ?
-
Może prowadzić do nadwagi. Ta z kolei często wiąże się z dalszymi konsekwencjami jak, choroby serca, układu oddechowego, cukrzyca i inne.
-
Rozregulowuje metabolizm.
-
Podjadamy zwykle rzeczy niezdrowe, a więc narażamy się na różnego rodzaju choroby.
-
Wieczorne podjadanie sprawie, że organizm podczas snu musi pracować zamiast odpoczywać czego konsekwencją jest nie wysypianie się.
-
Zaczyna się niewinnie ale wyrabia w nas nawyk, od którego niezwykle trudno się odzwyczaić.
SPOSOBY NA PODJADANIE:
-
Jedz regularnie ? 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych
-
Jedz zdrowo ? wybierać produkty wartościowe, pełnoziarniste, które zapełnią nasz żołądek na długo i dadzą energię do działania.
-
Jedz powoli ? powolne przeżuwanie jest gwarancją tego, że sygnał o sytości organizmu dotrze do mózgu. Jedząc wolniej najadamy się na dłużej.
-
Wyeliminuj cukier ? jedzenie cukru, wzmaga apetyt na cukier i wpadamy w spiralę podjadania. Eliminacja cukru to też usunięcie z diety słodkich, kalorycznych napojów.
-
Pij niegazowaną wodę mineralną ? picie przez cały dzień niewielkich ilości wody zapełnia żołądek.
-
Gdy poczujesz chęć podjadania zajmij się czymś ? wybierz się na spacer, przejażdżkę rowerową, posprzątaj w domu. Aktywność fizyczna niweluje głód.
-
Wyeliminuj z listy zakupów niezdrowe przekąski.
Wróćmy do meritum, czyli jak i co jeść żeby było zdrowo ? Niezdrowe przekąski można w łatwy sposób zastąpić zdrowymi jak np. orzechy, suszone owoce, świeże warzywa i owoce (marchewka, papryka, ogórek, gotowane brokuły, jabłka, truskawki, banany, śliwki, czereśnie, winogrona i wiele wiele innych), dietetyczne domowe ciasteczka, wafle ryżowe. Na polskim rynku znajdziemy również chipsy czy nawet cukierki zrobione z naturalnych, zdrowych składników. Takie przekąski śmiało można zabrać do pracy czy szkoły i wyjąć w chwili słabości zamiast kupować niezdrowe batony czy chipsy. Warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców, których teraz mamy pod dostatkiem. Z gotowych dostępnych w sklepach słodkich przekąsek polecamy również naturalne batony energetyczne zrobione z suszonych owoców i orzechów. Oczywiście nie przesadzajmy z tym podjadaniem bo nawet zdrowe przekąski mają sporo kalorii. Najlepiej, taką zdrową przekąską zastąpić jeden z posiłków: drugie śniadanie lub podwieczorek, zamiast zajadać je między posiłkami. Gwarantuję, że jeżeli posiłki będą wartościowe i odpowiednio zbilansowane ochota na podjadanie będzie pojawiać się rzadko lub nawet wcale.
Dla łakomczuchów podaję przepis na zdrową i szybką w przygotowaniu przekąskę. Co prawda pieczenie chwilę trwa ale warto zaczekać :)
FRYTKI Z BATATÓW I MARCHEWKI
Składniki:
-
kilka dużych marchewek
-
kilka batatów
-
olej kokosowy
-
rozmaryn, tymianek, majeranek lub co kto lubi :)
Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na długie słupki. Wymieszaj z niewielką ilością oleju i przyprawami. Warzywne frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podobne frytki można zrobić również z selera czy pietruszki.
Są zdecydowanie zdrowsze niż klasyczne frytki, poza tym dzięki zawartości błonnika sycą na długo :)