Dziś mało kto ma czas na spokojne, powolne życie. Cały czas gdzieś gonimy, spieszymy się i nie mamy czasu dla siebie. Często brakuje nam go też na przygotowanie posiłku nie mówiąc już o zjedzeniu w spokoju. Przegryzamy coś na szybko, w biegu, nie zastanawiając się za wiele nad tym co trafia do naszego żołądka. Nie dbamy o systematyczność posiłków i zajadamy co się da i kiedy się da.  
Nawet jeżeli uda nam się zjeść porządny, zdrowy obiad, śniadanie i kolację, większość z nas szuka też czegoś do pochrupania między posiłkami. U niektórych osób podjadanie przeradza się w nałóg, który niezwykle trudno jest zwalczyć.
Co nieco o podjadaniu wiedzą na pewno kobiety będące w trakcie PMS, miesiączki, czy ciąży ? wtedy chęć podjadania często jest silniejsza niż zwykle i trudniej sobie z nią poradzić. Po przekąski, zwykle niezdrowe sięgają również osoby w stresie, czy palacze próbujący wyleczyć się z nałogu. Często spotykam się ze stwierdzeniem, że życie jest zbyt krótkie aby odmawiać sobie tych małych przyjemności. Otóż ta mała przyjemność może wiązać się z poważnymi konsekwencjami.

DLACZEGO PODJADANIE JEST ZŁE ?

  1. Może prowadzić do nadwagi. Ta z kolei często wiąże się z dalszymi konsekwencjami jak, choroby serca, układu oddechowego, cukrzyca i inne.

  2. Rozregulowuje metabolizm.

  3. Podjadamy zwykle rzeczy niezdrowe, a więc narażamy się na różnego rodzaju choroby.

  4. Wieczorne podjadanie sprawie, że organizm podczas snu musi pracować zamiast odpoczywać czego konsekwencją jest nie wysypianie się.

  5. Zaczyna się niewinnie ale wyrabia w nas nawyk, od którego niezwykle trudno się odzwyczaić.



SPOSOBY NA PODJADANIE:

  • Jedz regularnie ? 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych

  • Jedz zdrowo ? wybierać produkty wartościowe, pełnoziarniste, które zapełnią nasz żołądek na długo i dadzą energię do działania.

  • Jedz powoli ? powolne przeżuwanie jest gwarancją tego, że sygnał o sytości organizmu dotrze do mózgu. Jedząc wolniej najadamy się na dłużej.

  • Wyeliminuj cukier ? jedzenie cukru, wzmaga apetyt na cukier i wpadamy w spiralę podjadania. Eliminacja cukru to też usunięcie z diety słodkich, kalorycznych napojów.

  •  Pij niegazowaną wodę mineralną ? picie przez cały dzień niewielkich ilości wody zapełnia żołądek.

  • Gdy poczujesz chęć podjadania zajmij się czymś ? wybierz się na spacer, przejażdżkę rowerową, posprzątaj w domu. Aktywność fizyczna niweluje głód.

  • Wyeliminuj z listy zakupów niezdrowe przekąski.


Wróćmy do meritum, czyli jak i co jeść żeby było zdrowo ? Niezdrowe przekąski można w łatwy sposób zastąpić zdrowymi jak np. orzechy, suszone owoce, świeże warzywa i owoce (marchewka, papryka, ogórek, gotowane brokuły, jabłka, truskawki, banany, śliwki, czereśnie, winogrona i wiele wiele innych), dietetyczne domowe ciasteczka, wafle ryżowe. Na polskim rynku znajdziemy również chipsy czy nawet cukierki zrobione z naturalnych, zdrowych składników. Takie przekąski śmiało można zabrać do pracy czy szkoły i wyjąć w chwili słabości zamiast kupować niezdrowe batony czy chipsy. Warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców, których teraz mamy pod dostatkiem. Z gotowych dostępnych w sklepach słodkich przekąsek polecamy również naturalne batony energetyczne zrobione z suszonych owoców i orzechów.  Oczywiście nie przesadzajmy z tym podjadaniem bo nawet zdrowe przekąski mają sporo kalorii. Najlepiej, taką zdrową przekąską zastąpić jeden z posiłków: drugie śniadanie lub podwieczorek, zamiast zajadać je między posiłkami. Gwarantuję, że jeżeli posiłki będą wartościowe i odpowiednio zbilansowane ochota na podjadanie będzie pojawiać się rzadko lub nawet wcale.

Dla łakomczuchów podaję przepis na zdrową i szybką w przygotowaniu przekąskę. Co prawda pieczenie chwilę trwa ale warto zaczekać :)

FRYTKI Z BATATÓW I MARCHEWKI

Składniki:

  •  kilka dużych marchewek

  •  kilka batatów

  •  olej kokosowy

  • rozmaryn, tymianek, majeranek lub co kto lubi :)


Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na długie słupki. Wymieszaj z niewielką ilością oleju i przyprawami. Warzywne frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Podobne frytki można zrobić również z selera czy pietruszki.
Są zdecydowanie zdrowsze niż klasyczne frytki, poza tym dzięki zawartości błonnika sycą na długo :)