0 Produktów
0 Produktów Twój koszyk

Nie masz produktów w koszyku.

-15%

Pieczenie ciast

56.00 zł

47.60 zł

Wysyłka w czwartek, 17.06.2021. Zobacz czasy dostawy.


Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innch składników, np. cukru, jajek, tłuszczów.

Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.

Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
  1. Napisz pierwszą recenzję

Napisz recenzję

  • Autor: Róża Makarewiczowa
  • Wydawnictwo Graf ika
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2019
  • Ilość stron: 212
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788365602664
  • Język: polski
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788365602664
  • EAN: 9788365602664
  • Wymiary: 15.5x21.5x2 cm