Owoce pełnią niezwykle istotną funkcjĘ w żywieniu każdego człowieka. A to dlatego, że stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz włókna pokarmowego. Składniki zawarte w owocach zwalczają wolne rodniki, które powstają w organizmie na skutek m.in.: stresu, nałogu nikotynowego, stanów zapalnych. Ponadto, owoce dzięki posiadanym kwasom wypływają regenerująco i odmładzająco na naszą skórę. Czy to nie jest już wystarczający powód, aby zaprosić owoce do codziennej diety?:)


Biorąc pod uwagę budowę owoców możemy dokonać ich podziału na:

  • owoce ziarnkowe (np. gruszka, jabłko)
  •  owoce pestkowe (np. wiśnie, czereśnie, śliwki)
  •  owoce jagodowe (np. maliny, poziomki, agrest, porzeczki)
  •  owoce łupinowe (np. orzechy)

Ze względu na swoją sezonowość, owoce wymagają utrwalenia i przetworzenia.


Jedną z najbardziej znanych znanych metod utrwalania jest mrożenie. Owoce powinny być mrożone w całości, zdrobnione lub przetarte w temperaturze minimalnej ? 18 stopni C, wówczas zachowują nie tylko swój kształt i barwę, ale przede wszystkim wartości odżywcze.
Inną metodą utrwalania owoców znaną od ?dawien dawna? jest suszenie, czyli obniżenie zawartości wody z produktów żywnościowych. Najczęściej suszymy: jabłka, gruszki, banany, winogrona oraz śliwki.
Kolejną bardzo popularna metodą pozwalającą na dłużej cieszyć się owocami jest przetwarzanie, które może odbywać się w każdej domowej kuchni. A co najważniejsze ? nie wymaga ono wielkich nakładów finansowych. Wyróżniamy następujące przetwory owocowe m.in.: koktajle owocowe, dżemy, galaretki, kompoty, konfitury, musy, marmolady, powidła, nektary, soki owocowe, susz owocowy i zupy owocowe.

Przedstawiamy w kilku słowach zdrowotne właściwości niektórych owoców:


Owoce jadalne ze strefy umiarkowanej:

  • czereśnie ? szczególnie polecane osobom cierpiącym na reumatyzm oraz dolegliwości sercowe; czereśnie nie należą do owoców łatwostrawnych, także osoby skarżące się na kłopoty żołądkowe powinny zachować umiar w spożyciu,
  • wiśnie ? charakteryzuje się pozytywnym wpływem na produkcję krwinek czerwonych; ponadto, wspomaga redukcje cholesterolu i cukru,
  • brzoskwinie ? zaleca się je osobom stosującym dietę odchudzającą: dodatkowo służą osobom cierpiącym na dolegliwości sercowe oraz krążeniowe; owoc ten poprawia kondycję skóry ciała,
  • gruszki ? redukują ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływają na dolegliwości układu moczowego,
  • jabłka ? świetnie wpływają na wszelakie kłopoty układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom. Wzmacniają układ odpornościowy człowieka,
  • Śliwki ? idealne owoce dla osób zmagających się z zaparciami,
  • morele ? dzięki swoim wartościom odżywczym powinny być spożywane szczególnie w celu zachowania prawidłowego widzenia oraz przez osoby walczące z anemią,


Owoce jadane ze strefy zwrotnikowej:

  • grejpfrut ? wspomaga procesy trawienia, obniża ciśnienie krwi; co więcej swoje zastosowanie odnajduje w wielu dietach, a wszystko to za sprawą niskokaloryczności,
  • cytryna ? charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi,
  • banan ? stanowi doskonałe źródło energii oraz wyróżniaja się korzystnym wpływem na układ nerwowy; poza tym sprawie reguluje gospodarkę wodną w organizmie człowieka,
  • ananas ? idealnie odnajdzie się w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ jest nie tylko małokaloryczny, ale przede wszystkim spożywanie świeżego owocu hamuje apetyt; dodatkowo, ananas pozytywnie wpływa na trawienie,


Krzewy owocowe:

  • agrest ? jest niskokaloryczny i pozytywnie wpływa na przemianę materii oraz oczyszczanie organizmu,
  • malina ? wspomaga powrót do formy przy przeziębieniu, grypie; malina obniża gorączkę  oraz ma właściwości przeciwzapalne,
  • porzeczka ? zmniejsza poziom cholesterolu oraz uszczelnia naczynia krwionośne; ponadto, owoc ten cechuje się pozytywnym działaniem niektóre dolegliwości ciążowe oraz laktację,
  • winogrono ? wspomaga pracę jelit oraz chroni układ krążenia przed ryzykiem miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego


Byliny:

  • poziomki ? pozytywnie oddziałują na przemianę materii oraz chronią przed chorobami serca, układu krwionośnego oraz nerek.
  • truskawki ? poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Dobroczynnie wpływają pracę naczyń krwionośnych i układ nerwowy.



Jak już zostało wspomniane owoce można jeść na wiele sposobów. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się smoothie, które stanowi zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców. Jego konsystencja jest gęsta i kremowa. Co nas bardzo cieszy, bez wątpienia dla wielu osób smoothie stało się codziennością!:) I słusznie, gdyż największą zaletą tego napoju jest to, że w jednej porcji możemy zmieścić bardzo dużo zdrowych składników, a co za tym idzie wiele witamin!

Proponujemy bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu smoothie:

  •   40 % liści np. szpinaku bądź mięty oraz 60%  innych składników np. woda, pomarańcza, gruszka - co kto lubi :)      
  •  duży banan, garść mrożonych owoców leśnych oraz mleko/ mleczny napój roślinny
  • truskawki i mleko    

                                                                                                       

Owoce to samo zdrowie!
Zaprośmy je do naszej kuchni na stałe, a z pewnością pomogą nam zadbać o piękny wygląd i dobre samopoczucie!:)