Owoce pełnią niezwykle istotną funkcjĘ w żywieniu każdego człowieka. A to dlatego, że stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz włókna pokarmowego. Składniki zawarte w owocach zwalczają wolne rodniki, które powstają w organizmie na skutek m.in.: stresu, nałogu nikotynowego, stanów zapalnych. Ponadto, owoce dzięki posiadanym kwasom wypływają regenerująco i odmładzająco na naszą skórę. Czy to nie jest już wystarczający powód, aby zaprosić owoce do codziennej diety?:)
Biorąc pod uwagę budowę owoców możemy dokonać ich podziału na:
- owoce ziarnkowe (np. gruszka, jabłko)
- owoce pestkowe (np. wiśnie, czereśnie, śliwki)
- owoce jagodowe (np. maliny, poziomki, agrest, porzeczki)
- owoce łupinowe (np. orzechy)
Ze względu na swoją sezonowość, owoce wymagają utrwalenia i przetworzenia.
Jedną z najbardziej znanych znanych metod utrwalania jest mrożenie. Owoce powinny być mrożone w całości, zdrobnione lub przetarte w temperaturze minimalnej ? 18 stopni C, wówczas zachowują nie tylko swój kształt i barwę, ale przede wszystkim wartości odżywcze.
Inną metodą utrwalania owoców znaną od ?dawien dawna? jest suszenie, czyli obniżenie zawartości wody z produktów żywnościowych. Najczęściej suszymy: jabłka, gruszki, banany, winogrona oraz śliwki.
Kolejną bardzo popularna metodą pozwalającą na dłużej cieszyć się owocami jest przetwarzanie, które może odbywać się w każdej domowej kuchni. A co najważniejsze ? nie wymaga ono wielkich nakładów finansowych. Wyróżniamy następujące przetwory owocowe m.in.: koktajle owocowe, dżemy, galaretki, kompoty, konfitury, musy, marmolady, powidła, nektary, soki owocowe, susz owocowy i zupy owocowe.
Przedstawiamy w kilku słowach zdrowotne właściwości niektórych owoców:
Owoce jadalne ze strefy umiarkowanej:
- czereśnie ? szczególnie polecane osobom cierpiącym na reumatyzm oraz dolegliwości sercowe; czereśnie nie należą do owoców łatwostrawnych, także osoby skarżące się na kłopoty żołądkowe powinny zachować umiar w spożyciu,
- wiśnie ? charakteryzuje się pozytywnym wpływem na produkcję krwinek czerwonych; ponadto, wspomaga redukcje cholesterolu i cukru,
- brzoskwinie ? zaleca się je osobom stosującym dietę odchudzającą: dodatkowo służą osobom cierpiącym na dolegliwości sercowe oraz krążeniowe; owoc ten poprawia kondycję skóry ciała,
- gruszki ? redukują ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływają na dolegliwości układu moczowego,
- jabłka ? świetnie wpływają na wszelakie kłopoty układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom. Wzmacniają układ odpornościowy człowieka,
- Śliwki ? idealne owoce dla osób zmagających się z zaparciami,
- morele ? dzięki swoim wartościom odżywczym powinny być spożywane szczególnie w celu zachowania prawidłowego widzenia oraz przez osoby walczące z anemią,
Owoce jadane ze strefy zwrotnikowej:
- grejpfrut ? wspomaga procesy trawienia, obniża ciśnienie krwi; co więcej swoje zastosowanie odnajduje w wielu dietach, a wszystko to za sprawą niskokaloryczności,
- cytryna ? charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi,
- banan ? stanowi doskonałe źródło energii oraz wyróżniaja się korzystnym wpływem na układ nerwowy; poza tym sprawie reguluje gospodarkę wodną w organizmie człowieka,
- ananas ? idealnie odnajdzie się w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ jest nie tylko małokaloryczny, ale przede wszystkim spożywanie świeżego owocu hamuje apetyt; dodatkowo, ananas pozytywnie wpływa na trawienie,
Krzewy owocowe:
- agrest ? jest niskokaloryczny i pozytywnie wpływa na przemianę materii oraz oczyszczanie organizmu,
- malina ? wspomaga powrót do formy przy przeziębieniu, grypie; malina obniża gorączkę oraz ma właściwości przeciwzapalne,
- porzeczka ? zmniejsza poziom cholesterolu oraz uszczelnia naczynia krwionośne; ponadto, owoc ten cechuje się pozytywnym działaniem niektóre dolegliwości ciążowe oraz laktację,
- winogrono ? wspomaga pracę jelit oraz chroni układ krążenia przed ryzykiem miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego
Byliny:
- poziomki ? pozytywnie oddziałują na przemianę materii oraz chronią przed chorobami serca, układu krwionośnego oraz nerek.
- truskawki ? poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Dobroczynnie wpływają pracę naczyń krwionośnych i układ nerwowy.
Jak już zostało wspomniane owoce można jeść na wiele sposobów. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się smoothie, które stanowi zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców. Jego konsystencja jest gęsta i kremowa. Co nas bardzo cieszy, bez wątpienia dla wielu osób smoothie stało się codziennością!:) I słusznie, gdyż największą zaletą tego napoju jest to, że w jednej porcji możemy zmieścić bardzo dużo zdrowych składników, a co za tym idzie wiele witamin!
Proponujemy bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu smoothie:
- 40 % liści np. szpinaku bądź mięty oraz 60% innych składników np. woda, pomarańcza, gruszka - co kto lubi :)
- duży banan, garść mrożonych owoców leśnych oraz mleko/ mleczny napój roślinny
- truskawki i mleko
Owoce to samo zdrowie!
Zaprośmy je do naszej kuchni na stałe, a z pewnością pomogą nam zadbać o piękny wygląd i dobre samopoczucie!:)