Zdrowe odżywianie › Zioła i inne sekrety przyrody
-
-20%
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i...
-
-15%
Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak!
-
Outlet
-50%
„Przyroda jest wspaniałym, naturalnym arsenałem do walki ze schorzeniami. Jest skarbcem ze specyfikami, które potrafią nas przed tymi schorzeniami uchronić”.W nowej serii wydawniczej przedstawiamy niezwykłe rośliny i owoce – cenne przede wszystkim ze względu na ich właściwości lecznicze, ale też...
-
Outlet
-36%
Książka 500 przypraw i ziół leczniczych to obszerne kompendium wiedzy na temat przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Opis każdej rośliny zawiera informacje na temat jej morfologii, działania, a także sposobów wykorzystania.SBM 2015, ISBN: 978-83-7845-996-5, 170x250, 384 s.,...
-
-24%
Przyprawy i zioła - Twoja domowa apteczka Autorka oferuje Ci niektóre z najsilniejszych leków ziołowych na świecie, które zostały wypróbowane i przetestowane przez tysiąclecia. Łączy starożytną mądrość z nowoczesnym naukowym rozumieniem ziołolecznictwa. Oferuje naturalną domową aptekę i uczy jak...
-
-15%
Zdrowie z natury to zbiór najistotniejszych, a zarazem najbardziej aktualnych informacji dotyczących leczenia blisko 200 powszechnych dolegliwości przy zastosowaniu skutecznych, praktycznych i naturalnych leków. Autorka opisuje, jak należy zbilansować codzienną dietę, a przy okazji wyeliminować z...
-
Rosną wokół nas, często je depczemy, uważamy, że są pospolite, zwyczajne, niewarte uwagi. Niektóre uznajemy za ładne i wtedy ozdabiamy nimi swoje ogrody i domy. O niektórych gdzieś słyszeliśmy, że mają działanie lecznicze, inne wykorzystujemy do polepszenia smaku przyrządzanych potraw. Ale tak w...
-
Rosną wokół nas, często je depczemy, uważamy, że są pospolite, zwyczajne, niewarte uwagi. Niektóre uznajemy za ładne i wtedy ozdabiamy nimi swoje ogrody i domy. O niektórych gdzieś słyszeliśmy, że mają działanie lecznicze, inne wykorzystujemy do polepszenia smaku przyrządzanych potraw. Ale tak w...
-
-17%
Zatrucia toksynami, alergie, choroby serca, otyłość, cukrzyca, nowotwory, depresje, zaburzenia snu, zespół przewlekłego zmęczenia - to niewątpliwie przypadłości cywilizacyjne. To jak żyjemy, co jemy i w jakim środowisku ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie. A że żyjemy na ogół szybko, oddychając...
-
Outlet
-20%
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone...
-
-2%
Rosną wokół nas, często je depczemy, uważamy, że są pospolite, zwyczajne, niewarte uwagi. Niektóre uznajemy za ładne i wtedy ozdabiamy nimi swoje ogrody i domy. O niektórych gdzieś słyszeliśmy, że mają działanie lecznicze, inne wykorzystujemy do polepszenia smaku przyrządzanych potraw. Ale tak w...
-
-16%
Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru pospolite chwasty. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co by się stało, gdyby trafiły do twojej sałatki, lunchu i kolacji? Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo!...
-
Outlet
-45%
Od wieków natura była i jest źródłem czynnych substancji podtrzymujących zdrowie i życie człowieka. Już przed tysiącami lat – przekazywany z pokolenia na pokolenie zwyczaj wykorzystywania leczniczych właściwości – upowszechnił się w znanych kulturach. Takie były początki ziołolecznictwa, które dla...
-
-13%
Czosnek, którego ojczyzną jest Wschód, do Europy przywędrował z Egiptu już w starożytności. Lecznicze właściwości czosnku wykorzystywane były przez stulecia, a jego zalety dla zdrowia nauka potwierdziła w XIX wieku. Nie jest ON panaceum na wszystko, jednak ma ogromny wkład w walce z wirusami,...
-
-39%
Książka Zioła dla układu oddechowego i oczu jest dla nas wszystkich. Bo wszyscy się przeziębiamy, kaszlemy, mamy katar, zapalenie gardła i jamy ustnej. łapiemy też grypę - jak się popularnie mówi. Często szczególnie wiosną i na jesieni dotyka nas wiele różnych dolegliwości związanych z układem...
-
-16%
Zioła i kwiaty nadają potrawom wyjątkowy charakter ? risotto z cytryną i miętą nie jest banalnym dodatkiem do mięsa czy ryby, a sałatka z łososiem udekorowana bratkami zamienia się w romantyczną przekąskę. Polecamy przepisy na te i wiele innych przysmaków z bazylią, tymiankiem, rozmarynem,...
-
-13%
Świeże zioła zawsze warto mieć pod ręką to nieocenione przyprawy w kuchni, a przy tym rośliny o wielu drogocennych właściwościach. Zioła można uprawiać całorocznie wystarczy do tego parapet okienny, doniczka z otworami, żwir oraz pulchna i żyzna ziemia. Zioła mogą być kluczowym składnikiem...
-
Outlet
-50%
Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi "nie", zmysły krzyczą "tak,...
-
Outlet
-5%
W atlasie zgromadzono opisy przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Opis każdej rośliny zawiera informacje na temat jej morfologii, działania, a także sposobów wykorzystania....
-
-27%
Zioła na talerzu to 15 barwnych historii utalentowanych kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Tomek Jakubiak porównuje tu tajską bazylię do relacji z teściową, Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia z dzieciństwa, a Jurek...
-
-30%
Trzeba być szaleńcem, żeby jeść to, co zerwie się na łące lub w lesie? Wcale nie! Wystarczy chęć odkrywania nowych smaków, korzystanie z rad popartych wiedzą i odrobina kulinarnej fantazji. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zbierać...
-
-13%
Czy wiesz, dlaczego gujawa jest aż tak popularna na świecie? Jaki owoc ma najwięcej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków mineralnych? Co można i bez wątpienia warto! wytwarzać z fig? Gdzie najczęściej rośnie arbutus, a gdzie uprawia się pitangę lub rambutan? Do czego...
-
-30%
W atlasie zgromadzono opisy przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Opis każdej rośliny zawiera informacje na temat jej morfologii, działania, a także sposobów wykorzystania....
-
-16%
Wprawdzie nikt nie kwestionuje osiągnięć współczesnej medycyny, ale też w coraz większym stopniu doceniamy skarby z pól lasów i łąk, jakże słusznie nazywanych Bożą apteką. Właściwe stosowanie ziół może znacznie poprawić samopoczucie i wspomóc farmakologiczne leczenie prowadzone przez kompetentnego...
-
-13%
Nierzadko podczas leczenia chorób onkologicznych oficjalna medycyna okazuje się bezsilna. Wówczas właśnie chorzy ludzie i ich krewni zaczynają szukać ratunku w medycynie ludowej, wśród zielarzy i znachorów, by wykorzystać swą ostatnią szansę na wyzdrowienie. Każdy człowiek ma jakiś amulet. Mogą to...
-
-16%
Główną zawartość książki stanowi opis poszczególnych ziół z licznymi zdjęciami. W publikacji opisano znane gatunki ziół, które są skuteczne w działaniu, a także łatwo dostępne. W naszych warunkach klimatycznych jest możliwa ich uprawa lub zbiór ze stanowisk naturalnych. Zainteresowaniem cieszą się...
-
-3%
Jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku? Oto poradnik, który pomaga w naturalny sposób leczyć nadciśnienie tętnicze żylaki i nadmiar cholesterolu. Doradza jak uchronić się przed groźnymi powikłaniami pogrypowymi, zakrzepami krwi, nowotworami wieku starczego, zawałem serca, udarem mózgu. Uczy jak...
-
-23%
Książka "Ziołowe gotowanie" to nie kolejna dieta opracowana w gabinecie dietetyka, ale prawdziwe odżywianie, które opiera się na wielowiekowej, polskiej tradycji.Jest więc ono bogactwem doświadczeń przeszłych pokoleń, mądrością narodu.Warto nauczyć się zdrowego gotowania, by nasze rodziny były...