MĄKA KOKOSOWA - JAKIE PYSZNOŚCI Z NIEJ ZROBISZ?


Dzisiejsza różnorodność mąk na sklepowych półkach sprawia, że kręci się w głowie. Każda z nich jest wyjątkowa, każda smakuje inaczej i każdej chciałoby się spróbować ale do czego ich użyć ? To pytanie zadaje nam wielu Klientów. Są też oczywiście tacy, którzy świetnie sobie w temacie radzą i z pamięci recytują gotowy przepis z użyciem którejkolwiek mąki :) Dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z nietypowymi mąkami, dziś trochę informacji o mące kokosowej.

CZYM SIĘ WYRÓŻNIA ?

Mąka kokosowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Dla porównania mąka pszenna zawiera go około 8g w 100 gramach, a kokosowa aż 40g. Różnica jest więc spora. Ta mąka będzie też idealną alternatywą dla diabetyków ponieważ ma niski indeks glikemiczny i dla osób na diecie bezglutenowej.
Mąka będzie idealna dla wszystkich łasuchów ponieważ jest świetna do słodkich wypieków. Ma łagodny zapach i lekką konsystencję. Ze względu na wysoką zawartość błonnika jest dosyć chłonna  i niestety nieco mniej "plastyczna" od mąki pszennej, ale smak jest nieporównywalny.

PRZEPISY Z UŻYCIEM MĄKI KOKOSOWEJ:

1. BŁYSKAWICZNE CIASTECZKA

  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g cukru trzcinowego
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 jajka

Wykonanie: Jajka ucieramy, po utarciu dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, które następnie spłaszczamy do formy ciasteczka. Wierzch można posypać odrobiną wiórków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

2. ŚNIADANIOWE PLACKI KOKOSOWE

  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • olej kokosowy do smażenia
  • ulubione owoce - opcjonalnie

Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy i smażymy na patelni w formie małych placuszków.
Podajemy z dowolnymi owocami.

SMACZNEGO!

Jeżeli masz swój ulubiony przepis z użyciem mąki kokosowej, podziel się z nami :)